Esports

Aquest estudi és sobre la situació actual dels esports al Pla d’Urgell.

A nivell d’esports d’equip hi ha:

Futbol:

Cepu: 23 equips 6 femenins

C.F. Linyola: 1 equips masculí

C.E. Ivars d’Urgell: 4 equips masculins.

U.E. Vilanovenca: 3 equips 1 femení.

AT. TORREGROSSA: 1 equip masculí

BELL-LLOC ATHLETIC CLUB: 1 equip masculí

C.F. FONDARELLA: 7 equips masculins

A.E. GOLMES: 1 equip masculí

C.F.J. MOLLERUSSA: 18 equips masculins

C.F.MIRALCAMP: 2 equips masculins

C.F. PALAU ANGLESOLA: 1 equip masculí

Futbol sala

C.F. BELLVIS, 1 equip masculí.

LINYOLA CLUB FUTBOL SALA 8 equips 4 femenins.

EL POAL UNIO ESPORTIVA 1 equips masculí.

C.F. BARBENS 1 equip masculí

VILA-SANA, FUTBOL SALA 1 equip masculí

FONDARELLA FS 1 equip masculí

Bàsquet:

CLUB MOLLERUSSA: 17 equips 8 femenins de totes les edats des de premini fins a senior .

BELLVÍS: 4 equips cap de femení però alguns dels equips son mixtes.

TORREGROSSA: 5 equips 1 femení.

BELL-LLOC: 2 equips 1 femení.

Hoquei patins:

MOLLERUSSA: 7 equips masculins i 2 mixtes

BELL-LLOC: 3 equips masculins

VILA-SANA: 2 equips mixtes i 5 femenins

I en esports individuals:

Patinatge:

CLUB ESPORTIU PATÍ TORREGROSSA: 60 patinadors/es  patinadores femenines 52 i masculí 8

CLUB PATINATGE ARTÍSTIC MOLLERUSSA-PLA D’URGELL: 75 patinadores cap patinador masculí

CLUB ESPORTIU BELL-LLOC: 22 patinadors/es  21 patinadores i 1 patinador

Natació:

ASSOCIACIÓ ESPORTIVA NATACIÓ EL PALAU D’ANGLESOLA: aproximadament hi neden 11 nedadors masculins i 26 nedadores femenines

CLUB NATACIÓ MOLLERUSSA: aproximadament hi ha 19 nedadors i 16 nedadores

Desigualtat també en l’esport

CONCLUSIONS

Per a realitzar la part que a mi em va tocar en la realització d’aquest treball, em vaig proposar fer una cerca d’alguns dels esports que es realitzaven a la nostra comarca i observar quina presencia de sexe masculí o femení hi havia en cada un d’ells. La veritat és que aquesta tasca no va ser fàcil, ja que molts dels clubs de la nostra comarca no disposen de pàgina web on sigui visible aquesta informació. Així doncs en moltes ocasions vaig haver de buscar informació preguntant a persones integrants del club en qüestió.

Dins de tota l’oferta esportiva de la nostra comarca he realitzat investigació sobre el futbol, el futbol sala, el bàsquet, l’hoquei patins, el patinatge i la natació.

Segons els gràfics que podeu veure, arribo a la conclusió que encara en la majoria d’esports hi ha més integrants de sexe masculí que femení. A excepció d’esports com el patinatge on és totalment a la inversa.

Això potser ens podria fer pensar que continuem amb la tradicional separació d’esports de nois i de noies i, així com esports com el futbol o el bàsquet han aconseguit trencar aquesta barrera gràcies a la inclusió de les noies en un esport tradicionalment masculí, la mateixa situació a l’inrevés encara no s’ha aconseguit i els esports que tradicionalment es consideraven femenins continuen sense tenir integrants del gènere masculí.

No podem negar que l’esport femení ha experimentat un increment de grans dimensions. Un exemple el tenim amb el Vila-sana d’hoquei patins, que s’ha convertit en un dels equips capdavanters de la màxima categoria estatal o també recentment amb la mollerussenca Ares Lahoz primer dona a conquerir un títol d’autocròs el passat 24 de novembre.

Tot i així,  encara queda molt per aconseguir l’equiparació real de les dones amb els homes en aquest àmbit, com també succeeix en d’altres.

A nivell general, hi ha una explicació bàsica: l’esport de competició s’ha convertit en un gran negoci, i la incorporació de les dones a la seva pràctica necessita que hi hagi un rendiment per part d’aquestes. En aquest context, les empreses que organitzen les competicions o que controlen els patrocinis i els grans mitjans audiovisuals destinen recursos a l’esport femení només en la mesura que creuen que els pot reportar beneficis. Una prova d’això és que on més s’ha avançat en la igualtat és en esports on la presència de dones és més antiga, com en el tenis.

Però al marge de la qüestió econòmica, que és fonamental, hi ha altres aspectes on és possible i necessari avançar més cap a la igualtat. Un és la formació d’entrenadores, ja que es dona la circumstància que aquí també s’entreveu una diferència. Si molts clubs majoritàriament femenins dels esports d’equip a Lleida poden estar entrenats per homes, una cosa que també és majoritària a nivell català i espanyol. És evident que les dones estan com a mínim tan capacitades com els homes per dirigir qualsevol equip. Llavors, cal preguntar-se  per què no es dona aquesta situació al revés, per què no hi ha dones al capdavant d’equips masculins?

Aquests i molts altres interrogants queden encara per resoldre i moltes altres qüestions per plantejar.